AGON - Pohjoinen tiede- ja kulttuurilehti

  • Uusin lehti
  • Arkisto
  • Toimitus
  • Kirjoita AGON-lehteen
  • AGON ry
  • Yhteystiedot

Arkistot

Vähemmistökielten revitalisaatio

Teeman päätoimittajat:
Annika Pasanen & Sanna Valkonen

Alkuperäiskansojen arkeodoksiat kunniaan

Kari Sallamaa

Alkuperäiskansojen kulttuuriperintöoikeusseminaarin keskustelussa Rovaniemellä 26.2.2015 kiinnitin huomiota kansainvälisissä sopimuksissa ja suosituksissa suhteellisen vähäiselle huomiolle jääneeseen kysymykseen alkuperäiskansojen omien uskontojen merkityksestä osana niiden kulttuuriperintöä ja sen aktivoimista.

Seminaari alkuperäiskansojen oikeuksista kulttuuriperintöönsä

Kari Sallamaa

Monipuolisesta keskustelussa päivien aikana voi läpikäyvänä linjana havaita alkuperäiskansojen kulttuuristen oikeuksien haavoittuvuuden.

Taiteilijaesittelyssä Jan-Eerik Paadar

Jan-Eerik Paadar on matkailuyrittäjä, käsityöläinen ja valokuvaaja Inarin Solojärveltä.

Minun yhdeksäs kieleni

Henna Aikio

Lukiossa kirjoitin esseen inarinsaamen tilasta. Olin sitä mieltä, että inarinsaamelaisten tulee puhua kieltä, ettei se kuole. Melkein 10 vuotta sen jälkeen vasta tajusin, että olenhan itsekin sellainen inarinsaamelainen, joka on vastuussa sen puhumisesta.

Saamenkielisen kielikylvyn toteutus kielipesissä

Rauni Äärelä

Tässä artikkelissa tarkastelen Suomessa järjestettävän saamenkielisen kielikylvyn lähtökohtia kielipesissä. Luon myös katsauksen kielikylvyn historiaan sekä esittelen kielikylpypedagogiikkaa ja kuvailen sen erityispiirteitä.

Agon – filosofista kamppailua jo vuodesta 2001

Sanna Hast

Yleisenä tavoitteena kuluvana vuonna on kehittää AGONin toimintaa edelleen monitieteellisessä suunnassa. AGON-lehteä pyritään vakiinnuttamaan laajasti pohjoisia aiheita käsitteleväksi, avoimeksi, valtakunnalliseksi tiede-, taide- ja kulttuurikirjoittamisen foorumiksi.

Inarinsaamen lingvistinen suunnittelu kieliteknologian valossa

Marja-Liisa Olthuis & Trond Trosterud

Tässä artikkelissa tarkastelemme inarinsaamen lingvististä suunnittelua kahdesta näkökulmasta – ensiksikin siitä, millä kielenkäyttöaloilla ja miten inarinsaame näkyy kirjoitettuna kielenä ja toisaalta siitä, miten kieliteknologian avulla pystytään vaikuttamaan kirjoitetun inarinsaamen kehittämiseen.

Kalmyk-Russian Bilingualism and Translation Issues

Tatiana Bogrdanova

The present paper describes the particular linguistic and cultural situation in the Republic of Kalmykia and illustrates issues of Kalmyk-Russian bilingualism and biculturalism.

Fátmmasteaddji giellaealáskahttin

Erika Sarivaara & Pigga Keskitalo

Saamen kielten elvyttäminen ja domeenien tukeminen ovat kasvatuksen keskeisin tehtävä assimilaation jälkeisessä tilanteessa. Kriittisestä alkuperäiskansapedagogiikasta ammentavassa artikkelissa käsitellään kielenelvytystä välittävien rakenteiden avulla.

Utsjoella tarvitaan tukitoimia saamen kielen aseman säilyttämiseksi

Anne Länsman-Magga & Saara Tervaniemi

Miltä pohjoissaamen kielen tulevaisuus Utsjoella näyttää? Tuomme tässä artikkelissa esille niitä johtopäätöksiä, joita teimme selvityksemme pohjalta pohjoissaamen kielen tilanteesta Utsjoella.

Post navigation

  • ← Vanhemmat artikkelit

agon.lehti@gmail.com

Facebook

agon.lehti@gmail.com
Olli Koskela
Lapin yliopisto
96101 ROVANIEMI

ISSN-L 1799-1781
(painettu) ISSN 1799-1781
(online) ISSN 1799-1900

© Pohjoinen filosofiyhdistys AGON ry ja kirjoittajat

extra philosophiam nulla salus