Kehityshanke ja tulevaisuuden näkymiä
AGON-lehden kehityshankkeen päätavoitteet, toimituksen uudelleenorganisoiminen sekä verkkolehden rakentaminen ja julkistaminen, on nyt toteutettu.
Taiteesta
Teeman päätoimittaja: Kalle Lampela
AGON-lehden kehityshankkeen päätavoitteet, toimituksen uudelleenorganisoiminen sekä verkkolehden rakentaminen ja julkistaminen, on nyt toteutettu.
Jyrki Siukosen kirja Belomor/Šklovski – Taiteellinen tutkimus ja Neuvostoliitto on huimaava kertomus taiteen ja taiteilijoiden merkityksestä totalitaarisen yhteiskunnan sortojärjestelmän esittämisessä maanpäällisenä paratiisina.
Jaana Erkkilä on kuvataiteilija ja tutkija, joka toimii kuvataiteen professorina Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa.
Tutki vielä, kehotti opettaja kauan sitten ja kiiruhti seuraavan piirustustelineen luo.
Tässä kirjoituksessa puhun taiteesta omien kokemusteni kautta. Haluan ymmärtää taidetta sellaisina merkityksinä, jotka kiinnittyvät esimerkiksi ilon, hiljaisuuden, herkkyyden, ihmetyksen, havahtumisen, järkytyksen ja odotuksen mielialoihin – niiden punoutumisiin ja siirtymiin.
Yleisökeskustelu kysymyksen ”mitä on taide?” parissa sisältää muuan erityislaatuisen piirteen: puheen ulosteista. Ikään kuin taiteen tulisi olla puhdasta eikä lialla sen piiriin olisi asiaa.
Kun maailmanlaajuiset ympäristöongelmat ovat arkipäivää, kulttuurituotoksilla on ratkaiseva merkitys tavoillemme suhtautua maailmaan.
Taiteen, tieteen ja filosofian suhde tiivistyy (juhlapuheissa ja strategioissa kuluneeseen) termiin ”tieteidenvälisyys”. Termi voi olla kulunut, mutta sen idea on ajankohtaisempi kuin koskaan.