2017-1-6Seppo Rintamäki (s. 1958) on Imatralla syntynyt ja nykyisin Rovaniemellä vaikuttava taide- ja kulttuurialan moniosaaja. Näyttelijänä, ohjaajana, tuottajana ja käsikirjoittajana Rintamäki on toiminut yhteensä yli kolmessakymmenessä taidehankkeessa. Lastensa ja edesmenneen puolisonsa Terhi Mellan ohella hänelle suurta ja merkittävää on rakkaus teatteria kohtaan.  Näyttelijänä Rintamäki on työskennellyt Imatran kaupungin teatterissa, Savonlinnan kaupungin teatterissa, Kemin kaupungin teatterissa, KOM teatterissa ja Rovaniemen kaupungin teatterissa. Rintamäki on näytellyt myös elokuvissa Lapin kullan kimallus (1999), Baby Love (1986) ja Taivaan tulet (2007). Tällä hetkellä Rintamäki työskentelee Kafka –produktion parissa ja odotettavissa on jotakin eksistentiaalisesti yhtä haastavaa myös tulevaisuudessa.


”Rakas taide. On jälleen se hetki elämässä että on aika uusia vihkivalamme. Meillähän on tapana uusia se juuri ennen kesää sekä hetki ennen lumen tuloa.

Olemme taittaneet yhteistä matkaa jo niin kauan että pysymme varmasti yhdessä hamaan loppuun saakka. Olemme toki kyseenalaistaneet käsitteen «haman loppu«.

Kanssasi hienointa on juuri asioiden kyseenalaistaminen ja totuttujen näkemyksien rikkominen. Kuinka ylevältä se tuntuukaan kun katsojat joutuvat näkemään ja kokemaan sellaisia maailmoja joita he eivät ole odottaneet ja asiat tulevat ikään kuin puun takaa heidän ajatuksiinsa. Myönnän toki että kanssasi on välillä raskasta kun aina kääntelee asioita nurin ja kurin. Toki hauskaakin se on kun kotona kääntelen aika ajoin tauluja seinällä ylös alaisin ja tuijottelen niitä eri kuvakulmista. Lappilaisten taiteilija ystävien teokset avautuvat uusiin mielenkiintoisiin maisemiin.

Kiitos rakkaani viime reissusta kanssasi Franz Kafkan syöväreihin. Todellista rakkautta osoitit minua kohtaan siinä että annoit minun sormeilla vapaasti Oikeusjuttua ja tehdä siitä teos joka paljasti myöskin kaiken ympärillä olevan todella kafkamaista. Prosessin aikana kääntelin tauluja seinilläni hyvin usein.

Suuren rakkautemme onnellisuus tuottaa myöskin hyvää onnea. Oikeusjuttua lukiessani ja yön hämärinä hetkinä miettiessäni mieltäni painoi Josef K rooli henkilö. Päällä seisoessani toisteli äänekkäästi : Kuka voi olla olla Josef K. Kuka voi olla Josef K. Kuka voi olla josef K. Kuka voi olla Josef K.  Mieleni syöväreistä pulpahti riemukkaasti mieleeni todellinen oikeuden ja oikeudettomuuden asiantuntija, hyvä ystäväni Juha Karhu. Hänen tinkimätön suhtautuminen Kafkan maailmaan on tuottanut suurta nautintoa ja uskomattomia onnen hetkiä. Se jumalainen löytämisen riemu ja Oikeusjuttu romaanin kyseenalaistaminen ja päälaelleen kääntäminen tekee liitostamme ainutlaatuisen. Kiitos.

Rakas taide. Kanssasi onnen hetket tuottavat hienoja hetkiä, vielä kun saisit ne lottonumerot kohdalleen.

Lupaan pyhästi, kummatkin keskisormet ylhäällä jatkaa kanssasi niihin maailmoihin joihin minut kulloinkin viet. Oletkin jo kävelyttänyt minua jo jonkin aikaa kohti Albert Camus maisemiin ja horisontissa näkyy outoja hahmoja. Uskon ja luotan sinuun rakkaani että käännät taas asiat päälaelleen ja kyseenalaistat siinä sivussa olevat sivulliset.

Siispä käännän tänään Merja-Aletan seinälläni päälaelleen ja tuijottelen sitä hetken lattialla maaten.

Kiitos että olet olemassa

Ikuisesti sinun”

Seppo Rintamäki

 

Kuva: Juho Holviala, näytelmästä ”Oikeusjuttu”

Kuva: Juho Holviala, näytelmästä ”Oikeusjuttu”