Uusi vuosi on jo pitkällä ja AGON-lehden viime vuotinen kehityshanke on kantanut hedelmää. Ilme on uudistunut ja lehdellä on päätoimittajat sekä toimitusneuvosto. Verkossa voi lukea uutta ja avointa verkkolehteä (www.agon.fi). Yleisenä tavoitteena kuluvana vuonna on kehittää AGONin toimintaa edelleen monitieteellisessä suunnassa. AGON-lehteä pyritään vakiinnuttamaan laajasti pohjoisia aiheita käsitteleväksi, avoimeksi, valtakunnalliseksi tiede-, taide- ja kulttuurikirjoittamisen foorumiksi. Yhtenä painopisteenä saamentutkimus tuo lehdelle luonnollisesti kansainvälisen ulottuvuuden. Vertaisarviointi ja toimitusneuvostokäytäntö pyritään vakiinnuttamaan ja lehden tavoitettavuutta kehitetään edelleen Open Access Journals -periaatteiden mukaisesti yhteistyössä Lapin yliopistokirjaston kanssa liittymällä Doria-tietokantaan.

Erityisesti AGONin hallituksen jäsenten ja muiden kriittiseen ajatteluun taipuvaisten innokkaiden ihmisten vapaaehtoinen työpanos mahdollistaa lehden ja muun yhdistystoiminnan kehittämisen jatkossakin. Kulttuuriministeriöltä saamamme tuen avulla voimme kattaa painettavan lehden konkreettiseen toteutukseen liittyviä kustannuksia.

Kevään ensimmäinen merkittävä filosofinen tapahtuma on Koneen Säätiön ja AGONin sekä Lapin esittävien taiteiden yhdistyksen (LETKE ry) yhdessä järjestämä seminaari sekä iltatilaisuus Kieli ja maailmankuva torstaina 16.4. Rovaniemellä. Tilaisuudessa käsitellään maailmankuvaa ja tapoja hahmottaa ympäristöä kielen- ja kulttuurintutkimuksen, filosofian, oikeustieteen sekä taiteen näkökulmista. Iltatilaisuudessa esiintyy rap-artisti Ailu Valle sekä ohjelmaa tarjoavat myös LETKEn jäsenet.

Ilman polveilevaa, avointa, ennakkoluulotonta, haastavaa ja tarvittaessa jopa kärjekästä kysymistä ja keskustelun avaamista ei ole filosofiaa. Kriittisyys on ajattelun ja kehityksen ehto. Yhteiskunnassa käytävä keskustelu on maailmankuvien, ideoiden ja arvojen kamppailua (agon). Niin kauan kuin yhteiskunnallinen voimien mittelö käydään keskustelun tasolla, pysytään filosofialle hyvällä maaperällä. AGON yhdistyksen kivijalka on ollut ja on edelleen filosofisen tutkimuksen ja harrastuneisuuden juurruttaminen pohjoisessa. Tätä tavoitetta palvelemme parhaiten rakentamalla perustoja, foorumeita ja tilaisuuksia, jonne kaikki kriittisestä ajattelusta kiinnostuneet ovat tervetulleita, ja joissa keskustelu, kysyminen ja kyseenalaistaminen ovat mahdollisia.

Kevätaurinko paljastaa tunnetusti pölyt nurkissa ja tahrat ikkunoissa, mutta paljastaako se myös pölyyn hautautuneet ajatukset? Toivottavasti. AGONin uutena puheenjohtajana kutsun niin lehden lukijat kuin kaikki filosofisista tapahtumista ja toiminnasta kiinnostuneet mukaan AGONin toimintaan! Kevätkokous järjestetään toukokuussa, mutta toivon mukaan kohtaamme jo 16.4. järjestettävässä seminaarissa. AGONin hallituksen puolesta, lämpimästi tervetuloa!

Rovaniemellä 30.3.2015
Sanna Hast